Atelier Emmeselle

(Film: Tor Øra / Frost Animation Foto: Kjersti Waskaas / Studio Virvelvind)

Emmeselle

Mona Stenseth Erlandsen (f. 1986) er en norsk billedkunstner, illustratør og tekstforfatter født i Fauske (Nordland), i dag bosatt i Porsgrunn (Telemark). Med oppvekst i nord-Norge, danske røtter og designutdannelse/jobb i Trondheim, Bergen og Oslo, har en sterk bevissthet rundt identitet og kulturarv vokst seg frem og blitt en fellesnevner i hennes strek.

Se også: Mona Stenseth Erlandsen – Billedkunstner

Hun eier og driver selskapet Emmeselle AS, stiftet 2013. Gjennom nettbutikk og et hundretalls forhandlere selges signerte kunsttrykk og kunstkort basert på hennes inspirasjoner inspirert av norsk kulturarv og popkultur fra «før internett».

Se også: Emmeselle.no

Hun ble først lagt merke til med hennes nostalgiske illustrasjoner under navnet Emmeselle, med reproduksjoner av hennes akvareller i salg hos gave/interiørbransjen hos et hundretalls forhandlere siden 2012.

Hennes strek med enkle og isolerte motiver som selbuvott, sydvest og spark, har blitt omtalt som «erkenorsk pop art» og «moderne nasjonalromantikk». Hun har hatt suksess med sine fargesterke, minnerike gjenstander fra en typisk norsk barndom. Hun har med disse kjente motivene gitt ut bok på Aschehoug forlag. Les mer: «Minneboken – Norsk nostalgi»

Hun er gift med Marius Erlandsen og har to barn. Firmaet har vært drevet av ekteparet siden oppstarten.

Bedriftens atelier og showroom holdt til i Skovveien, Frogner (Oslo) frem til de i 2016 kjøpte redervillaen etter Jørgen Christian Knudsen, Villa Frednes  i Porsgrunn kommune. I dag drives familiebedriften sammen med galleri, atelier og verksted, mens omfattende restaureringsarbeid med den 1400m2 store eiendommen pågår.

 

Emmeselle er inspirert av KULTURARV.

Kulturarv kan sies å være hele den historiske plattformen samfunnet står på. Begrepet er en samlebetegnelse for materiell og immateriell kultur.

Eksempler på kulturarv kan være nye og gamle kulturminner, mat, musikk, kunst, litteratur, dans og håndverk. Språk, tradisjoner og bruksgjenstander er også en del av kulturarven. Slik spenner begrepet vidt og omfatter kulturelementer fra de eldste tider såvel som fra vår egen tid, fra alle sosiale lag og fra alle etniske grupper, praktstykker av høy kunstnerisk verdi såvel som dagligdagse bruksgjenstander.

Emmeselle er inspirert av NOSTALGI.

Ordet nostalgi er dannet av det greske nostos (νόστος), det vil si «hjemkomst», og algos (ἄλγος), «smerte» eller «lengsel», og betyr egentlig «sykelig hjemlengsel». På latin og engelsk brukes begrepet nostalgia.

Nostalgi benyttes i dag som uttrykk for en romantisk lengsel tilbake til tidligere tider, gjerne i ens eget liv. Opprinnelig betegnet nostalgi en medisinsk diagnose, følelsen av sykelig hjemlengsel, myntet av den sveitsiske medisinstudenten Johannes Hofer i 1678. Etter hvert ble den opprinnelige betydningen av ordet endret, og nostalgi som medisinsk diagnose forsvant i første halvdel av 1800-tallet. Filosofen Immanuel Kant var den første som hevdet at nostalgien mer var lengsel etter et da enn etter et der. Det er med denne tidsoritenterte betydningen ordet vanligvis brukes i dag. «Nostalgi» blir således brukt om å lengte etter en spesiell tidsepoke eller å dyrke ting fra denne tida

Emmeselle er inspirert av HYGGE.

Ordet kommer fra norrønt hyggja, «tenke». Hygge er avledet av hugr «tanke, sinn», som også er roten til ordet «hukommelse», eller svenske komma i håg, «huske» 

Hygge er en tilstand av velvære, avslappethet og god stemning knyttet til hverdagslige omgivelser i samvær med venner. Selv om det er et norsk og dansk ord har det fra 2010-tallet også blitt låneord i engelsk språk etter inspirasjon fra særlig dansk. I 2016 kom det på Oxford dictionaries liste over årets (ny-)ord i engelsk.

Om vi skal beskrive begrepet til ikke-skandinaver:

HYGGE is the quality of cosiness. It refers to «a form of everyday togetherness», «a pleasant and highly valued everyday experience of safety, equality, personal wholeness and a spontaneous social flow». The noun hygge includes something nice, cozy, safe and known, referring to a psychological state.

 

Besøk nettbutikken her

(og følg oss på gjerne på Instagram)
@emmeselle
@villafrednes

 

 

 

Ta gjerne kontakt med oss!

 

Mona Stenseth Erlandsen
Kunstner / Grunnlegger

Tlf: 99463738
mona@emmeselle.no

Marie Kristensen
Daglig leder

Tlf: 95119905
marie@emmeselle.no

Marius Erlandsen
Admin/Innehaver

Tlf 99640012
marius@emmeselle.no

 

 

Ingen kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Master bedroom
Takk for det gamle!

MENU

Back

Flickr

  • beach
  • beach
  • beach
  • Creating blur with slow shutter speeds
  • sea
  • sea
  • beach
  • travel
  • travel

Share to