Atelier Emmeselle

Atelier & Studio

En grunnmur bygget på vår kulturarv.

Kunstner Mona Stenseth Erlandsen er over snittet interessert i hva som egentlig gjør oss nordmenn til de vi er. Hvorfor husker vi de samme tingene? Hvorfor kjenner alle nordmenn til den gode, men ulogiske følelsen av å åpne en kald og klissete appelsin midt ute i skiløypa? Hvorfor har vi alle hatt den samme sykkelen i oppveksten – og hvorfor sender vi i arv moralen om at det er så viktig å «yte først, så nyte» …?

Vi er en liten familiebedrift som lever og ånder for historieformidling. Vi jobber fulltid (og vel så det) for å videreformidle det som gjør at vi har vår skandinaviske identitet og arv. I en spennende verden som blir stadig med internasjonal, ønsker vi å representere den smale nisjen med det «eksotiske norske» som viser frem vår samfunnskulturelle ryggrad, vår kulturarv, bortglemte minner og våre forfedres tradisjoner.

«Jeg innså en dag da jeg snakket med gamle venner, at det ikke var så lett å finne frem materiell eller gamle foto av de gjenstandene fra barndommen som vi snakket om, som liksom bandt oss litt sammen. Vi hadde alle de samme minnene, husket de samme historiene, men ingen av oss hadde tatt vare på den fysiske gjenstanden og ikke fant vi riktig bilde på internett. Vi snakket om hvordan vi delte en BUGG og tok opp 10 i skuddet på kassett. Vi snakket om teltturer med gnagsår og luehår, nystekte vafler rundt respatexbord med hjemmelaget syltetøy og alt vi ikke tar for gitt at barna våre opplever lengre.

Det fikk meg til å tenke på hvor forgjengelig disse minnene er. Vi husker ikke engang at vi nesten hadde glemt dem. Derfor fikk jeg lyst å samle sammen en rekke gode minnner som representerer hva vi nordmenn er og står for. Tanken var å lage en samling dokumenterte minner og symboler på oss nordmenn, som de eksotiske skapningene vi er om vi bare zoomer litt ut og ser på oss selv litt utenfra.»

-Mona

Emmeselle så dagens lys for 6 år siden. De første motivene ble malt hjemme på et kjøkkenbord på Bislett. I dag er vi representert hos et hundretalls forhandlere som selger Monas norske strek.

I løpet av de 6 siste årene har det blitt til et hundretalls motiver som har blitt vist frem på flere utstillinger, samt i eget showroom i Oslo, (Skovveien/Frogner) og via deltagelse på årlige designmesser siden 2013. Høsten 2015 ble «Minneboken – Norsk nostalgi» gitt ut på Aschehoug forlag og oppsummerte serien «Norsk nostalgi» i bokform som en gavebok med 50 illustrasjoner og korthistorier av Mona Stenseth Erlandsen (tidl. Larsen) og forfatter Selma Lønning Aarø.

Illustrasjonene har også vært avbildet og omtalt i en rekke magasiner, blogger eller i TV-produksjonen «Eventyrlig Oppussing» på Tv3.

 

I 2017 flyttet familien og selskapet fra Oslo sentrum til Porsgrunn, inn i det gamle kulturhuset i sentrum for å søke nye eventyr og drive familiebedriften i herskapelige Villa Frednes. Her kombineres bolig, atelier, verksted, nettbutikk og pakkelager. Alle ordrene håndteres nå selv, og bedriften har flyttet ut fra eksternt pakkelager i Østfold.

 

Emmeselle er inspirert av HYGGE.

Ordet kommer fra norrønt hyggja, «tenke». Hygge er avledet av hugr «tanke, sinn», som også er roten til ordet «hukommelse», eller svenske komma i håg, «huske»

Om vi skal beskrive begrepet til utlendinger, så er det følgende:

HYGGE is the quality of cosiness. It refers to «a form of everyday togetherness», «a pleasant and highly valued everyday experience of safety, equality, personal wholeness and a spontaneous social flow». The noun hygge includes something nice, cozy, safe and known, referring to a psychological state.

 

Ta gjerne kontakt med oss!

 

Mona Stenseth Erlandsen
Kunstner / Grunnlegger

Tlf: 99463738
mona(at)emmeselle.no

Marius Erlandsen
Daglig leder

Tlf: 99640012
marius(at)emmeselle.no

 

MENU

Back

Share to