Besøk hos porselensfabrikken

Det er ingen hemmelighet at vi som bor her i historiske Villa Frednes er litt i overkant interessert i det gamle og tradisjonsrike…

Vi elsker å pirke i lokalhistorien. Å drømme oss vekk til den gang da, og se for oss alt som har skjedd i og rundt huset her.  Vi vet for eksempel at grunnleggeren av Porsgrund Porselensfabrikk, Johan Jeremiassen, var svogeren til reder Jørgen C. Knudsen, som fikk reist Villa Frednes i 1905. Det er så utrolig gøy å lese om hva som foregikk i byen og alt som ble etablert på den tiden. Jeg skulle ønske det var en tidsmaskin som kunne ta oss tilbake til en dag i Porsgrunn rundt århundreskiftet. For en drøm det hadde vært!

Men uansett, tilbake til poenget: Denne uken fikk jeg et dypdykk i lokalhistorien og ble litt ekstra glad i Porsgrund Porselen.

Vi elsker å se på håndverk fra folk som har dyrket en nisje og kan én spesiell ting litt ekstra godt. Det at en gjenstand har sjel – en historie, er mye verdt for oss. Derfor ble jeg så glad da jeg fikk invitasjon fra Porsgrund Porselen om å komme på en omvisning i den flotte fabrikken og fabrikkutsalget deres, som jo ligger bare noen minutter unna oss.

Jeg har mange ganger vært innom butikken og handlet både kopper og kar. (Og siden vi flyttet til Porsgrunn, har vi drukket kaffen vår fra «Maxistrå» hver morgen)

Jeg ble tatt i mot på Porselensfabrikken av rivjernet Elisabeth, som mener hun er ganske ny på huset. Hun har tross alt «bare» jobbet her i 16 år – mot de andre som gjerne har vært der i 40 år.

Elisabeth forteller velvillig om produksjonshistorie, feltspatporselen, lokal patriotisme, porselensmuseet, gamle kaffekanner og maleteknikker, glasur, brenning og alt mulig annet som jeg synes er fantastisk spennende.

På produksjonssiden har de jammen flere rivjern. Her står damen som gjerne sjonglerer tre ulike produksjonsledd parallelt, mens hun sliper til 10 000 hanker til kaffekoppene, dypper fat i glasur, brenner, programmerer nye støpeformer og ser til at luftfuktighet, temperatur og tørketid stemmer. Hun drar opp en kjempedrill. Et kjempetrau med glasur blandes kjapt mens hun snakker ivrig videre om alt som må stemme underveis i produksjonen.

Jeg spør om hun må på helgevisitt innom et mentalsykehus etter sliping/avrunding av 10 000 hanker. Hun ler og svarer at det finnes ikke bedre meditasjon.

Jeg får slengt en tallerken til meg som de ber meg om å ødelegge. Ødelegge? Jeg vil jo ikke knekke noe så fint. Knekk den, sier Elisabeth med et bestemt smil.

Hendene mine legger et lett trykk på det ubrente fatet, som smuldrer opp mellom fingrene mine. Så skjøre saker! Det skiller visst 1400 grader mellom dette og et ferdig fat som tåler en trykk.

Videre går vi innover lokalet, hvor det kanskje aller mest spennende skjer, (i følge meg selv.) Her føler jeg meg umiddelbart som hjemme, med malepensler, flasker og skisseark. Akkurat her ligner det mye på arbeidsbenken min hjemme i atelieret med Emmeselle.

Men ved brenneoven stopper likheten. I dette atelieret håndmales blant annet det klassiske mønsteret «Stråmønster» til Bogstadservicet. Det du kjenner fra bestemors kjøkken, fra den fine lille restauranten eller fra hylla på antikvitetsbutikken. Stråmønster har blitt malt på Porsgrund Porselen av profesjonelle dekormalere helt siden 1887. Her sitter de på fulltid og maler det samme mønsteret, om og om igjen. Det bare males som en lek, de vakreste mønstre dukker opp fra intet og lager vakre, nostalgiske kopper, fat, terriner og skåler.

Og… traktorer!

Hils på Stråtass!

Jeg lar meg hypnotisere av arbeidet, av malingen på det ubrente godset, av penselen og hvordan den er nøye beskjært. Av platen som roterer koppen og av den stødige hånden som legger streker, strå, blomster og figurer på koppen.

 

En nydelig og inspirerende dag. Stedet er virkelig verdt et besøk – legg turen innom! Det går an å se på malerne i arbeid og historien til fabrikken, med utstilte varianter fra gjennom tidene.

Les mer på porsgrund.com – eller nyt et historisk tilbakeblikk under:

 

 


 

1 kommentar

  1. Bente Lorentzen
    4. juni 2017 at 09:07 — Svar

    Dette var intessant å se på. Det er jo noe eget med disse «hjemmelagede» produktene. Og så liker jeg denne greia med å kikke under koppen for å se stempelet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Kommende arrangementer
Herskapelig sukkerrave

MENU

Back

Share to