Å male over en Munch i mangel av et lerret

Sagaen om en historieløs reguleringsplan

Det å forstå vern av fortidsminner er ikke for alle. Det handler om våre grunnverdier, vår oppvekst og kunnskap – og ikke minst forståelse for at verdiene som vi arver, er våre hardtarbeidende forfedres verk. Verk som aldri kommer tilbake. De er sårbare, forgjengelige – og bør forvaltes med respekt.

På samme måte som vi forsøpler havet og fyller det med menneskets avfall og korttenkthet, fyller vi byrommene våre med kjapp økonomisk gevinst, kvadratmeterpris og plassutnyttelse. Fordi verden blir mindre, ødelegger vi den.

Det er vanskelig å forklare kulturvern til noen som ikke snakker språket, men…

Man maler ikke over en Munch i mangel av et lerret. 

Man kaster ikke familiealbumet for å få bedre plass i bokhylla. 

Og man planlegger ikke boligblokk med bilvei én meter unna et vernet kulturminne. 

Det er bare sånne ting man ikke gjør.

 

Da vi kjøpte huset, gjorde vi et bevisst valg hva angår valg av navn på prosjektet vårt. Vi valgte «Villa Frednes» fremfor «Øvre Frednes» som det jo historisk er kjent som. Kommunen truer nemlig med å fjerne alt det byen kjenner som Øvre Frednes. Snart er det muligens bare huset igjen.

Den siste uken har vi måtte ta opp kampen for Øvre Frednes’ fortsettelse som historisk eiendom i en av byens vakreste områder; den magiske «Indianerskogen» ovenfor Porsgrunn sentrum.

Les om saken:

Ny eiendomstabbe i kommunen (Porsgrunn Dagblad +)
Redd historisk eiendom ødelegges (NRK)
Bystyret ofret Øvre Frednes (Porsgrunn Dagblad +)
Kommunen i skyttergrava (Porsgrunn Dagblad +)
En boligblokk her vil være voldtekt av området (TA +)

Krever stopp i boligplaner på Øvre Frednes (TA +)
Hele byen raser. -Storm i et vannglass, mener Porsgrunn Utvikling. (Porsgrunn Dagblad +)
Folk vil ikke ha blokka (Varden +)
Jeg kan ikke forstå at vi skal kunne si ja. Dette er ikke en tomt. (Varden +)
Vi skjønner ikke hva kommunen tenker på (Varden +)

 

 

Vern av fortidsminner handler om respekt for at historien vår og kulturarven vår fortjener et fotavtrykk.

Dette er tydeligvis ikke ikke en prioritering for Porsgrunn kommune og deres storsatsning Porsgrunn Utvikling, hvor det gladelig males over Munch i behov for litt skissepapir.

Telemark er ingen verdensmetropol og byene her lider slettes ikke av noen prekær arealkrise. Likevel tar de valg hva angår å forvalte byens kulturarv på en eksepsjonelt kortsiktig måte.

Vi har hele tiden stilt oss tvilende til at saken i det hele tatt tåler dagslys – og nå innrømmer kommunen at det har vært kritikkverdige forhold i prosessen. Likevel ser det konsekvensfritt ut – og ikke til hinder for å dundre på videre uten hensynstagende.

 

 

Her har de altså tatt den internasjonalt anerkjente arkitekten Haldor Larsens Børves prestisjeprosjekt i nyrenessansestil – og forsøkt å banke det inn i en moderne tenkning der arealeffektivitet, funksjonalisme, kostnadseffektivitet og lønnsomhet er kriterier. Villa Frednes ruver med sine korintiske søyler, relieffer og utskjæringer – og fyller ingen av disse kriterier. Dette er skapt som et signalbygg; et herskapshus som slett ikke er verken energi-  eller arealeffektivt, ei heller brukbart til moderne funksjoner – og det skal det heller ikke være.  Dette er et vulgært, prangende monument og et kulturminne etter en av Porsgrunns histories desidert mest innflytelsesrike menn.

Om Porsgrunn utvikling får prosjektet sitt gjennomført, vil vi nok en gang vil vi befinne oss i den situasjonen der vi om ti til femten år ser på denne raseringen av området og tenker – Hva i all verden var det de tenkte på?

Styreleder i Porsgrunn Utvikling representerer således samme holdningene som politikerne som besluttet å bruke Dalen Hotell til brannøvelse og fylle slusene i Telemarkskanalen med betong for å spare penger på budsjettet. Heldigvis kom det privatpersoner på banen som hadde ressurser til å tale kulturminnenes sak – og i dag setter vi alle pris på at de fremdeles eksisterer – og vi viser dem frem med stolthet.

Hvordan ønsker Porsgrunn å vise frem Øvre Frednes om 20 år?

 

Da vi signerte kjøpskontrakt, ble vi oppfordret av selger til å følge med i timen og komme med innsigelser på planene når prosessen gikk videre. Det er det vi nå gjør. Porsgrunn Utvikling gjør sitt ytterste for å bagatellisere saken i media – og få det til å handle kun om det juridiske. Etikk og moral er det ikke så mye snakk om. Aller helst svarer de ikke media i det hele tatt.

Den retten til å mene – og tale Øvre Frednes sak har vi tatt på oss da vi tok over denne eiendommen – og vi kommer til å gjøre det i alle år fremover.

Det at Porsgrunn Utvikling før budrunden krevde skriftlig søknad for å vise oss verdig til å ta vare på og forvalte denne historiske perlen, står for oss som svært merkelig i dag. Hadde det ikke da vært enklere å selge til noen som fikk male over takmaleriene med hvit Jotaplast, rive ned staffasjen fra taket og dose opp ti flotte leiligheter med IKEA-kjøkken og laminatgulv til kjapp profitt?

Kommunen skal som kjent høre og representere befolkningen. Vi har et sterkt inntrykk av at opinionen absolutt ikke støtter Porsgrunn Utviklings’ planer hvis prosess har fløyet under radaren. Reguleringsplanen som foreligger er et usedvanlig dårlig håndverk, og vitner om apatien som har oppstått i bystyret i mangel på alternativer for bevaring av eiendommen. Det er mangel på evne til å ta vare på bygget etter Jørgen C. Knudsen som må ha ført reguleringsplanen gjennom, basert på en nobel kongstanke om en slags treenighet med villaen som et «servicebygg» som skulle knyte sammen to omsorgsboliger.

Det at de da i mellomtiden solgte servicebygget aka. hele skjelettet, burde jo vanskeliggjøre et salg av resten av grisen.

I dag finnes det i alle fall alternativer til å spille fallitt på området de tidligere ikke selv klarte å ta vare på. Vi har viet hele vår økonomi, livsstil og fremtid til denne akritektoniske nasjonalskatten. Vi ønsker for alt her i verden at Villa Frednes OG Øvre Frednes skal få forbli en arena for kulturlivet i byen – til glede for oss som bor her og alle som vil besøke Porsgrunn.

Vi maner derfor Porsgrunn Kommune og Arbeiderpartiet til fornuft, og benytte de midler som rår for å bevare Øvre Frednes som en del av byens fortidsminne. Aller helst skulle parken rundt vært fredet. Likevel har vi forsøkt å privat kjøpe ut området slik at skogen rundt får stå slik den gjør i dag, til glede for alle som befinner seg på Øvre Frednes. For oss fortoner dette seg som en løsepengesituasjon med penger vi verken har eller ønsker å bruke på en grøft vi slettes ikke ønsker å bruke til noe, bortsett fra å huse gamle trær.

Ved en ny runde med vernemyndigheter, Porsgrunns innbyggere, og andre høringsinstanser er vi ganske sikre på at utfallet av reguleringen hadde blitt et annet med dagens forutsetninger for området. At Porsgrunn Utvikling rir kjepphesten, gjør de fordi de driver et selskap som kun skal tenke penger uten hensyntagende, og det er vel der det oppstår dilemmaer med kommunens eierskap som tross alt skal forvalte både byen, demokratiet og vår kulturarv.

Er det slik det skal være??

Vis din støtte til vår dyrebare kulturarv. En dag er det for sent! Lik og del innlegget.

Instagram: @villafrednes

5 kommentarer

 1. Rolf Arne Larsson
  19. august 2017 at 10:15 — Svar

  La oss stå på for å stoppe raseringen av Øvre Fredens.???

 2. Finn
  19. august 2017 at 11:14 — Svar

  Dette er kulturslakt!
  Nå må herrene i Porsgrunns politiske partier stå sammen mot Porsgrunn Utvikling, med Herr.lia som største pådriver, og stoppe raseringa av de siste områdene av Porsgrunn som ikke er utbyggd, og som nå vil rasere området rundt Frednes gård!
  Porsgrunn Utvikling er ikke et utviklingsorgan, men bør omdøpes til raseringsorgan!
  Hvilken utdannelse og bakgrunn har lederne i Porsgrunn Utvikling, som påtar seg å lede alle utviklingsprosjekter i Porsgrunn? Det er bare å se på saken med Lilleelvakrysset, som har utviklet seg til en skandale.
  Er det Lia, eller er det ordføreren som er sjefen! Man må jo undre seg!

 3. Finn kåre Antonsen
  19. august 2017 at 13:45 — Svar

  Stå på, er sikker på at dere har støtte fra 90%av Porsgrunns befolkning, det må byttes ut en del politikere ved neste kommunevalg, dette må huskes. Hilsen en nær nabo.

 4. Marianne Larsen
  19. august 2017 at 19:17 — Svar

  Når jeg nå går forbi Villa Frednes, kjenner jeg på gleden og takknemligheten over at prakthuset har fått eiere som «reiser bygget». Hagen blir stelt, huset blir satt i stand, og det er fantastisk å se huset om kvelden når lysene i vinduene tennes. Her har vi fått positive og ressurssterke eiere som ønsker å samarbeide med lokalbefolkningen om bruk av huset/eiendommen til ulike arrangementer?.
  Eierene inviterer til samarbeid-og hva får de igjen?

  Jeg blir flau over visse mennesker og deres manglende evne til å samarbeide.
  Jeg blir flau over visse menneskers manglende kunnskap om de ulike nærområdene.
  Jeg blir flau over visse menneskers manglende evne til å ha gode, langsiktige planer for byen og lokalområdene våre.
  Jeg blir flau over visse menneskers manglende kunnskap om hva som skaper kultur, samhold og godt Nærmiljø.

  Dette er ikke samarbeid og demokrati.

  Det neste er vel at også boligene ved Evangeliehuset skal utvides?! Er det noen som har sjekket det?
  Snakker byplanleggerne i det hele tatt med folk utenfor egne kontordører, eller tenker de kun egne interesser?

  Dette er bare helt flaut?.

 5. 13. april 2018 at 09:45 — Svar

  […] Les også: Å male over en Munch i mangel av et lerret […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Villa Frednes på Sommeråpent
Fortid – Fremtid

MENU

Back

Share to