Vernissage: Vi hyller kvinnen

Da jeg møtte Gabriele Sturlason for første gang for over et år siden, tok det ikke mange minuttene før jeg var lamslått av hennes historie...

Jeg ble jeg introdusert for et skattekammer. Et nedstøvet fotoarkiv neglisjert i en kjeller på Majorstua i tretti år. Mest søppel, trodde de. Kjelleren måtte ryddes og tømmes. Tredjegenerasjons fotografer Sturlason hadde arvet innholdet av bestefars verk; Sturlason Pressebyrå. De begynte arbeidet med å undersøke hva det var som faktisk lå igjen. Det viste seg å være alt annet enn søppel.

Frem fra støvete pappesker, dukket det ene historisk monumentale fotografiet etter det andre. Fra verdens fremste pressefotografer, lå der uoppdagede fotografier som skildret samtiden på en helt spesiell måte. Medfølgende forklaring, tekst og innhold gjør at mye kan spores til viktige historiske hendelser. En samling helt unike historiske skatter lå foran dem. Grovt estimert 2 millioner fotografier. I papirformat. I tilfeldige esker.

Derfra gikk reisen opp til Riksarkivet, hvor fotografiene nå er trygt oppbevart inne i fjellet for all fremtid, med støtte av Norsk Kulturråd og Fritt Ord.

Gabriele fortalte om opplevelsen med å ta med seg Polyfoto Vintage for å stille ut en samling til selveste Royal Albert Hall i London, hvor hun for 50 000 mennesker fikk vise frem de fotografiene hun følte skildret Londons popkultur på 60-tallet.  FOR en ære.

Jeg fortalte henne om Villa Frednes som vi nettopp hadde kjøpt men ikke flyttet til ennå. Jeg fortalte om drømmen vår om å utvikle et privat kulturhus og galleri som dyrket særskilt dette med historie – og at om hun var interessert, så ønsket jeg å invitere henne inn som første utstiller i Villa Frednes etter at vi tok over. At det hadde vært en drøm å få kuratere kunstfoto under et innsnevret tema, og vise dem frem i en setting hvor det finnes historisk sus og omgivelser som ønsker bildene velkommen. Jeg foreslo å lage et arrangement rundt Kvinnedagen. Å ha som målsetting at vi skulle finne et utvalg fotografier av inspirerende kvinner som vi ville hedre og skape fotokunst av.

Kvinnedagen 2018. Det var jo så lenge til, så det fikk vi jo sikkert til. Gabriele takket ja – og jeg var i ekstase over å tilgang til det hemmelige fjellet, også kjent som «Riksarkivet», på skattejakt – helt uten telefondekning, eller anelse om hva vi måtte komme over der inne.

Det dukket opp en åpenbar kandidat:

«Flyvende bestemor – «You can’t keep a good gran down, as they say – and here’s 72-year-old Mrs.Hilda Alexander to prove it» – Hun har alltid drømt om å fly, men trodde ikke det skulle bli så mye fuzz rundt hennes nye hobby. Flyvende bestemor, Fru Hilda Alexander er klar for nok en flytur i Tiger Moth Aircraft, ved Blenheim, New Zealand.» Foto: Arkiv Sturlason

 

14 måneder gikk forbi på et blunk. I går var jo faktisk dagen her. 

Selve kvinnedagen 2018.

Vi valgte å begrense antall mennesker på vernissagen, så vi la ut 100 stk billetter til en symbolsk sum – til de som kanskje var litt over snittet interesserte i å planlegge oppmøte. Billettene ble fullstendig utsolgt og vi nøt i går resultatet av ett års hardt arbeid. Vi fikk med oss (nok) en fantastisk bra dame, historiker Ane Hobæk Ose til å si noen ord rundt dette med Kvinnedagen i et historisk perspektiv.

Her kommer et bildedryss fra kvelden vi er stolte av, tatt av fotograf Kjersti Waskaas.

  

Nydelig mat servert av Spiller ingen kasserolle

Husets favorittprosecco på is i god tid før gjestenes ankomst

                   

Husets lille herre tok selv initiativ til å kle på seg dress og skjorte, og spurte barnevakten pent om han kunne få lov til å se utstillingen før han la seg. En ærbødig 6-åring fikk se på kunsten og hilse på noen av gjestene. Et par utvalgte fikk til og med se på den løse tannen – og den ved siden av som falt ut for bare noen dager siden.

                     

Overveldet av inntrykk, varme ord og refleksjoner rundt denne dagen har gjort oss takknemlige for at vi har brukt alle de timene vi har brukt, for å sette utstillingen sammen for et publikum.

Takk til alle som kom på vernissagen og tok så varmt i mot utstillingen. For dere som ikke fikk vært der, så ønsker vi dere hjertelig velkommen til våre åpne galleridager. Vi holder åpent alle søndager i mars måned, fra klokken 12-15:00 – og da kan du titte nærmere på bildene vi har funnet på skattejakt i arkivene. Om du finner en favoritt, er bildene også til salgs i valgfrie størrelser. Et virkelig unikt stykke historie til veggen. Selv har jeg allerede valgt ut flere favoritter som skal få henge i stua…

Takk til alle dere som på en eller annen måte har bidratt til at vi fikk til å gjennomføre utstillingen. Dere vet hvem dere er. <3

Og en ekstra varm takk til FestFabrikken, for like god hjelp og støtte hver eneste gang vi arrangerer fest.

Håper vi sees en søndag i mars!

-Mona

Ingen kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Før og etter: Atelier
Herr & Fru Blåkläder

MENU

Back

Share to