10 grunner FOR å flytte til Porsgrunn

For ganske nøyaktig to år siden, satt vi på kjøkkenet vårt i Oslo med nyheten i hånda: Vi skal flytte til Porsgrunn! Vi skulle nå begynne å pakke ned livene våre for å starte på nytt. Fulle av entusiasme var vi spente på alt det ukjente. Hva ville vente oss i Grenland? Et distrikt vi ikke kjente noe særlig til, hvor ren spontanitet og eventyrlyst førte oss til. 

I løpet av disse 700 dagene har vi blitt godt kjent. Vi har lært mye. Her er en liste over 10 grunner som kanskje gi deg innblikk i overgangen fra å bo midt i Oslo sentrum, til å bli kjent med Porsgrunn helt fra scratch.

1) Hverdagsflyt

I Porsgrunn er det en lek å få gjort det du skal få gjort. Logistikken er en drøm! Handling – ferdig. Parkering. Lett! Rushtrafikk er lokalt. Det er plass til oss. Vi kan svippe kjapt innom blomsterbutikken. Kjøre gjennom Storgata, stoppe for en flaske vin på Vinmonopolet. Vi kan ta en kjapp kaffe på kafeen med noen kjente vi møtte på, bare fordi det var mulig der og da – uten å planlegge det. Det er gratis å stoppe opp og bruke byen. 2 timer fri parkering. Nydelig!

Sentrum har (fremdeles) flyten som ofte tas vekk når de lager bilfri «miljøgate» og alle heller begynner å kjøre til storsentrene fordi terskelen er hevet for en «kjapp stopp» hvor man ikke gidder å begynne å planlegge parkeringstid og avgift osv. Som regel besøker vi jo byen til fots siden vi bor rett ved, men på grunn av enkel flyt og tilgang, bruker vi den enda oftere, også når vi er på tur hjem fra barnehagen med bilen – og kjører forbi og tenker over om vi har glemt noe vi trenger. Dette er noe som betyr MYE når man har hektiske hverdag med mye logistikk – det å få til å gjøre mest mulig på minst mulig tid, gir mer tid til å bare være sammen og gjøre minst mulig, sammen. 

2) Tilgjengelighet

Alle de store varehusene og servicestedene er innenfor en bitteliten kjøredistanse, så enten du skal ha treverk, sikringer, levere noe til gjenvinning, kjøpe ny skjerm, parkdress, hente en leietilhenger eller få service på kaffemaskinen, så får du gjort det på et øyeblikk. Savner lite fra storbyen – og føler faktisk vi har BEDRE utvalg sånn generelt, enn det vi hadde i Oslo da vi faktisk måtte kjøre (og stampe i kø) til Liertoppen for å handle dings på Bauhaus, Alnabru for Biltema, osv. Folk er både serviceinnstilte og kunnskapsrike – og de har tid til deg, enten du skal ha et bittelite skrujern eller tre hundre og tjue meter listverk og et lastebillass med gipsplater.

3) Familievennlighet

Porsgrunn er kåret til Landets beste kommune for barn og unge av Unicef! Det signerer vi gjerne på, for maken til fantastisk utvalg i fritidstilbud og aktiviteter har jeg ikke sett før – selv i Oslo. For all del, Oslo bugner av spennende tilbud og masse flott for barna, men det er som regel mange om beinet og er det et flott arrangement på gang, så vet man at det er smekkfullt. Her føler vi oss privilegerte som kan vasse i tilbud til de små. Vi har alt av storbytilbud som badeland, klatrepark, vitensenter, friluftsliv, lekeparker, strender, barneteater, kulturhus, kino, tja – vi kommer ikke på en ting vi hadde i Oslo som vi ikke får tak i like godt her. Gjerne uten å vasse i andre mennesker i tillegg! Luksus. Barna har aldri hatt det bedre, selv om vi elsket å bo på Bislett med barn og vasse i kulturtilbud i hovedstaden. Det er fritt og godt å være barn i Porsgrunn. For øvrig kan også Porsgrunn skryte av å ha landets beste drikkevann!

4) Sommeridyll

De skrøt av «Solkysten» da vi flyttet hit, og det har vi virkelig forstått etter to somre her. For oss som ikke bor langs kyststripa, men i sentrum av Porsgrunn, har likevel tilgjengelig et titalls strender under 10 minutters kjøring. I sommer ble vi kjent med flere nye som virkelig gav gode sommerminner. Favorittene til vår familie ligger rett ved Telemarksporten, bla. Rørastranda og Olavsberget. Her har vi nydelige sommerdager med lekeplass, sandstrand, kajakkpadling, kafé på stranda, stupebrygge og lange sommerkvelder. Klimaet er behagelig, det er tidlig vår  – og faktisk en hel klimasone «hetere» enn bare i Oslo, to timer unna. Til sammenligning: Porsgrunn er klimasone H2. Oslo er H3. Personlig er jeg født i Fauske, H6. (Klimasoner i Norge deles inn i 8 soner) H1-H8. Jo lavere tall, desto mer struttende er hagen din – og i Porsgrunn er det altså varmt nok til å dyrke fersken! Badevann er det også massevis av.

5) Eiendomspriser

Distriktet har fremdeles lave eiendomspriser og du kan få myyye bolig for pengene. Særlig om du flytter fra et hetere marked og selger der for å kjøpe her. Det er ingen tvil om at dette området blir mer tilgjengelig for både pendlere og andre tilflyttere når både motorvei og togbane bygges ut og korter ned reisetiden inn til Oslo (eller Kristiansand) betraktelig! Her kan man fremdeles virkelig gjøre et kupp – eller ende opp med et drømmeprosjekt! (Se på oss!)

6) Ressurssterke bekjentskaper

Man kan lett ha en underbevisst holdning om at det er mer «vanlige» a4-folk ute i distriktene. At det kom til å være langt mellom bohemer, kunstnere, musikere og rare gründere. Erfaringen vår etter å ha flyttet, er at det er akkurat like langt mellom de sprø, kunnskapsrike, erfarne, eventyrlystne, ressurssterke og kunnskapsrike folkene her som det er i Oslo. Vi er heldige og har masse nye, gode venner som har opplevd livet fra flere sider, kanskje bodd rundt i hele verden, men returnert til Porsgrunn og laget et liv her. Og som ikke kunne tenke seg å være noen andre plasser enn her «hjemme.»

7) Lett å bli kjent med folk

Når er stikker seg litt frem er det lett å finne sine «artsfrender» – og det har vi så absolutt opplevd her i byen. Vi har blitt inkludert, invitert, slått ring om og blitt virkelig ivaretatt av noen fantastisk flotte folk som har gjort at vi kjapt har følt oss velkommen som nye i byen.

8) Engasjerte innbyggere

Når det skjer et arrangement, så møter folk opp. Når det er dugnad, stiller folk med det de har av ressurser. Om det trengs å få gjennomført noe, vet alltid naboen råd. Folk vil hverandre vel – og de strekker seg langt for å se at planen gjennomføres.

9) Stolt historie

Porsgrunn er en av landets første sjøfartsbyer. Havn for verdensomseilende skipsredere som tok med seg litt av den store verden til Telemark. På 1700-tallet vokste byen til og ble en viktig eksporthavn som tok med seg Telemark ut i verden. Før 2. verdenskrig var trafikken fremdeles svært stor. Fra Porsgrunns havn og elva oppover til Menstad og Skien var anløpet av 2500 fartøyer med en tonnasje av over 1 million netto registertonn. Det er kun landets aller største byer som kan oppvise en større skipstrafikk. Vi kjenner også til Porsgrunn som porselensbyen med historietunge Porsgrund Porselænsfabrik som ble etablert i 1887 og som har levert eksklusiv og anerkjent feltspatporselen verden rundt og som fremdeles er i drift over elva, selv om størrelsen på produksjonen er betraktelig mindre i dag enn på sine glansdager på 1900-tallet.

Dessuten: For oss som bryr oss om kulturarv og tradisjon, så er Telemark litt mekka for slikt. Ikke glem at ute i feks det o’ store Amerika, omtales «Telemark» som et hedersbegrep hva angår norsk nasjonalromantisk arv og folklore. Det er herfra rosemalingen er kjent fra, treskjæring og finsnekkerkunst. Det er Telemarksski og telemarksstrikk. Budeia og stabburet. Idyllen i blomsterenga.

10) Fritidstilbud

Om ikke byen har like mange store konserter, festivaler, standup-scener eller performancestunt som de større byene,  så har de det autentiske. De har teatermiljø, rockeklubb, markeder, lokale kunstnere, åpne gårder og tilgang til nabobyer innenfor kort kjøretid. Innenfor en 2- timers kjøretur kan vi ikke bare besøke Kristiansand i sør, Oslo i Øst, men også Kragerø. Arendal. Larvik. Tønsberg. Sandefjord. Holmestrand. Rauland. Risør. Langesund. Og mange, mange flere. Torp flyplass er en halvtime unna. Toget går til døra på Gardermoen. Det er lett å få nye impulser.

Telemark, dere er mer eksotiske ute i verden enn dere tror! Og Porsgrunn, du er ganske fin du.

 

Men… Nyanser finnes det jo overalt. Kanskje du også vil lese denne?

10 grunner MOT å flytte til Porsgrunn

Ingen kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

10 grunner MOT å flytte til Porsgrunn
Skrivestue / Studioleilighet til korttidsleie

MENU

Back

Share to