Historien

Innholdsrike 120 år

Villa Frednes (Også omtalt som Villa Øvre Frednes og Øvre Frednes Kulturhus) er en herskapsvilla fra 1905 i Porsgrunn sentrum, tegnet av arkitekt Haldor Larsen Børve for den velstående skipsrederen Jørgen Christian Knudsen, mest kjent som eier av seilskuten «Skomvær».

Bygget er oppført i stilarten nyrenessanse og har rike utsmykninger med korintisk søyleorden. Eksteriøret er bygget i massiv stein og mur med staffasje som avbilder skip og hardt vær. Interiøret har takmalerier bla. med havguden Poseidon. Villa Frednes har fungert som rederens private villa, men også vært kulturhus, selskapslokaler, galleri, maritim skole, restaurant m.m – og er nå i privat eie etter å ha vært driftet av kommunen i en årrekke.

«Det er få hus i Norge og fra samme tid som kan lignes med Øvre Frednes. Bygningen som er formet av den berømte porsgrunnsarkitekten Halldor Børve, er tydelig inspirert av italiensk villa-arkitektur fra renessansen som ny-renessanse. Den er en «Villa sub urbana», eller villa utenfor bykjernen. Huset er et monument over Porsgrunns fremskutte plass som sjøfartsby med den gang landets største seilskipstonnasje. Jørgen C. Knudsen kontraherte og var reder for Skomvær av Porsgrunn som var Norges største stålbark, bygd i 1890. Huset dokumenterer derfor på en spesiell måte byens historie. Det er ingen over og ingen på siden.». Konservator Aasmund Beier-Fangen

 

 

Villa Frednes i bruk

MENU

Back

Share to